mandag 25. mai 2009

Tredje modell

Dette bordet har et skap og en hylle, det er brukt trekanter for å variere linjeføringen og lage et mer spennende uttrykk. De to tynne bordbeina har tydelig forskjellig størrelse, det ene er "normalt" mens det andre er tykkere og virker tyngre.


Hyllen på bildet under tar igjen formen både på hjørnet av bordet og på sakpdørene på den andre store foten, dette skaper et inntrykk av helhet.


Når en ser på bordet fra denne siden, ser man at trekantene bryter opp det firkantige uttrykket uten å ødelegge stramheten. Det tykkeste av bordbena fungerer best på denne siden av bordet fordi den trekantige skapdøren gir et intrykk av at bordet er lettere enn det er. Hadde skapdøren vert firkantet ville denne siden av bordet virket mye tyngre, og det hadde blitt for massivt.


Skapet har en litt spesiell form, og kan være litt upraktisk i åpningen. Med en sånn kant vil man kunne åpne skapet når det er fullt uten at ting detter ut. Problemet er at det kan bli vanskelig å få oversikt over hva som ligger nederst i skapet. Man vil også kunne ha problemer med å ta ut ting på grunn av den høye kanten.


Fordet om trekantene letter intrykket så virker fortsatt bordet litt tungt. En får inntrykk av at det er stabilt, men det kan virke veldig stort om en får det inn i en liten stue.

søndag 24. mai 2009

Andre modell

Denne modellen er første utkast av den ideen jeg valgte å jobbe videre med, den er en videreutvikling av skissen lengere ned på siden.

Jeg fant ut at om en setter hyller i bordbena istedenfor som en plate helt under så vil uttrykket bli mere intressant samtidig som at når "rotet" vises bedre så vil man sannsynligvis rydde der oftere. Dermed blir ikke dette et arkivskap for reklameblader og annet skrot.


Bilder under er bordet i profil, og med de åpne hyllene får bordet et luftig uttrykk som gjør de massive bena lettere og mer i harmoni med resten av bordet. Formgivningen er igjen preget av linjer og kontraster. I dette tilfellet er den tydeligste kontrasten lett/tungt.

En annen ting er at dette bordet ikke ser likedan ut fra noen vinkler, det er forskjellig størrelse på alle bordbena, men helheten er lagt i linjeføring og striper. Bordet får rytme i uttrykket, og det kan fungere som en skulptur i stuen.

Første modell

Formen på dette bordet er ganske spennende, med rette linjer og stram geometri på en litt annerledes måte. Vinklene, og den uvante sammensetningen av geometriske former gjør bordet interresant å se på.



Da jeg tegnet dette bordet tekte jeg, jeg må lage denne som modell, fordi det kan jo ikke være stabilt om det kommer noe vekt på hjørnene av bordplaten. Jeg hadde rett, det står stødig når vekten er jevnt fordelt, men ikke når en legger tyngre ting på hjørnene, eller når en lener seg på det.

torsdag 21. mai 2009

Mitt valg.

Dette er det bordet jeg har valgt å jobbe videre med, det har forskjellig størrelse på beina, og det betyr at i de beina som er store så kan jeg legge til funksjoner. For eksempel skuffer, hyller og lignende. Dette gjør at bordet får en annerledes funksjon enn noe jeg har sett tidligere, og det får et mer spesielt utseende.

Da min målgruppe skal være husLeiere så vil det være praktisk å sette lagringsplass under hele eller deler av bordet på grunn av den begrensede plassen i hybler og små leiligheter. Jeg skal også ta stilling til ergonomiske forhold ved at stuebordet blir brukt i mange ulike situasjoner.


Ideskisser

En oppsummering av de fleste skissene mine på det tidlige stadiget. Jeg ville undersøke form og proporsjoner. Noen tilleggsfunksjoner er også tenkt på, men ingenting er avgjort. Den skissen jeg skal jobbe videre med er ikke med i dette inlegget. Om du ønsker å se nermere på bildene er det bare å trykke på disse.

Hvis man tegner en boks som man bare "fyller inn" bordet i etterpå blir perspektivet fortere riktig enn om en skulle tegnet helt på frihånd. Jeg brukte dette mye, og det gjorde at jeg kunne bruke hodet mitt på å tenke nye løsninger framfor den tekniske delen av tegningen.











søndag 10. mai 2009

Designkrav

Jeg har nå definert designkravene mine, og sortert dem i tre grupper: helt nødvendige, bør oppfylles og ønskelige. Dette er en sortering som ifølge boken "Industridesign" av Per Farstad er kan balansere vektingen på de forskjellige kriteriene når en skal begynne med formgivningen. Dette kan også fungere som en hjelp til å vurdere produktet i etterkant.


Helt nødvendige

  • Bordet skal være stødig

  • Det skal fungere som sentrum i en naturlig samlingsplass for sosiale aktiviteter

  • Bordet skal være utformet slik at rengjøring kan utføres effektivt. Både vann, mat og andre ting skal kunne fjernes lett, og man må kunne støvsuge under.

  • Bordet skal kunne fungere til forskjellige typer aktiviteter som for eksempel PC, tegning, spising, spilling. Unngå ugjevnheter som skruer og fordypninger.

  • Bordet skal ha en høyde som oppleves både estetisk og bruksmessig behagelig.

  • Bordet skal ikke virke overveldende i en liten hybel eller stue.

  • Bordet skal fungere som en slags skulptur i rommet

  • Bordet skal samarbeide med resten av rommet, og gi det et uttrykk, men ikke overta oppmerksomheten helt.


Bør oppfylles

  • Bordet bør være slitesterkt, men da det er begrenset hvor lenge folk bor på hybel så er det ingen grunn til å ha livstidsgaranti.

  • Bordet bør ikke være så tungt at det ikke går ann å flytte på.

  • Bordet bør fungere sammen med forskjellige stiler, og forskjellige typer pynt.

  • Da bordet brukes som arbeidsbord, spisebord og stuebord på samme tid vil det være fordelaktig med en løsning som gjør dette bedre ergonomisk sett


Ønskelige

  • Bordet bør være en lav økonomisk belastning for kunden. Det skal ikke koste for mye hverken å kjøpe det, eller å frakte det hjem. Man bør kunne frakte det i en vanlig bil.

  • Bordet bør være en så liten belastning på miljøet som mulig, men dette må ikke gå utover prisen.

tirsdag 5. mai 2009

Lek med geometri

Jeg har lekt litt med geometriske former for å se forskjellige muligheter rundt bordflaten. (Trykk på bildene for å gjøre de større)






mandag 4. mai 2009

Hvordan hadde livet vert uten stuebordet?

Jeg har prøvd å visualisere hvordan livet hadde vert om man ikke hadde hatt et stuebord. (trykk på bildene for å gjøre de større)





Stikkord på et stuebord

  • lagringsplass
  • blikkfang
  • sentrum i rommet
  • sosialt samlingssted
  • kaffekopp
  • bena på bordet
  • bena under bordet
  • slitesterkt
  • tåle å bli vått
  • tilpasningsdyktig
  • vasking
  • støvtørking
  • aktivitetsbord
  • tre, metall, glass, stein, plast
  • stødig
  • skulptur i stua
  • en del av rommet
  • lett å få støvsugeren under
  • sofaen og stoler rundt
  • rydde
  • se på TV
  • føre sammen personer
  • vondt å slå kneet
....
Mangler det noen her, tro?

onsdag 29. april 2009

Inspirasjon i et hav av løsninger

Da har jeg funnet noen forskjellige typer stuebord på internett. Det eksisterer utrolig mange løsninger allerede, både rare, pene, praktiske og upraktiske. I tillegg er det blitt brukt utrolig mange forskjellige typer materialer i disse bordene. Dette er bare et lite utvalg, men jeg prøvde å gjøre det relativt representativt i materialbruk og tekniske løsninger.

http://www.stylehive.com/bookmark/Wiro-coffee-table-designer-coffee-table-Simon-Pengelly-Designs-Modus-furniture-163949
Materiale: 6mm ståltråd
Wiro Coffe table, Simon Pengelly Designs

http://www.overstock.com/Home-Garden/Capria-Rectangular-Cocktail-Table/3552728/product.html
Materiale: tre, glass, skinn
Capria Rectangular Coffe Table
http://www.overstock.com/Home-Garden/Zena-Coffee-Table/3724602/product.html
Materiale: Ask (tre)
Zena Coffee Table

http://freshome.com/2008/06/03/in-out-end-table/
Materiale: tre
In & out end table, Bobby Berk Home


http://www.wowo.cz
Materiale: papp og armert glass
Jiri Wawrecka


http://woodworking.about.com/od/woodworkingplansdesigns/ig/Free-Woodworking-Plans-Gallery/Modular-Coffee-Table-Plans.htm
Materiale: Tre og glass
Bygg-selv-instruksjoner fra Chris Baylor


http://www.scandinaviandesign.com/artek/030209.htm
Materiale: Tre
Aalto Coffe Table (1933)


http://www.stylehive.com/bookmark/Kartell-8840--Usame-Table-374486
Materiale: Polykarbonat (plast)
Kartell Usame

tirsdag 7. april 2009

Spørsmål og tanker etter en tur på Bohus.

Nå har jeg vert på "field trip" på Bohus. der fant jeg selvfølgelig mange stuebord. noen som var ganske fine, som denne lille luringen her:

http://www.bohus.no/default.asp?page=13&product=841&p841_v=1

Denne var ganske inteligent, men ikke så veldig pen etter min smak:

http://www.bohus.no/default.asp?page=13&product=825&p825_v=1

Bordet har en del under som går ann å bevege slik at en kan utvide størrelsen på bordet. Bordflatene er av glass og bena av metall.

De to eksemplene over er av bord hvor "pynten" har en slags funksjon. på det øverste bordet er skuffene det som gjør bordet spesielt. På det neste bordet er det to bordflater i forskjellige farver som gir en god kontrast, og mulighetene for at bordet kan bli større eller mindre etter behov kan være en fin funksjon.

I motsetning til disse bordene har vi noen som har detaljer som for meg kanskje virker unødvendige. Eller, kanskje overflødige. Det er snakk om detaljer eller profiler en ikke klarer å identifisere til å ha en funksjon. Noe som kan vræe fint i seg selv, men jeg må spørre meg selv om hvordan en designprosess hvor bordet har slike detaljer fungerer.


Bordet over, for eksempel. Det har dreide bein, bordkanten er frest, det er beiset, det er lagt på en list under bordkantensom igjen har en list på seg. Metalldetaljene ser ut til å holde beina på plass, men de ser for store ut til å kunne være bare for dette.

Er det litt mye? Hvorfor har man laget så mange detaljer på et sånt lite bord? Har bordet kommet så langt på funksjonssiden at det ikke kan legges til mere der, slik at den eneste måten å videreutvikle et bord på er å legge til pynt? Er et bord bare en flate man bruker for å sette fra seg ting på?

Kanskje jeg burde ta kontakt med noen som designer møbler? Lage et spørreskjema etter jeg har gått igang med oppgaven min i litt større grad? finne ut hvem som lager design på møbler idag i forhold til før i tiden? Litt historikk trenger man i en oppgave som dette. Hva er viktig idag i forhold til for 10, 20 eller 50 år siden?

Dette ble mange spørsmål og få svar, jeg håper at noe av dette kan bli viktig senere i oppgaven min.

lørdag 4. april 2009

Planleggingsrefleksjon

Planen for denne oppgaven er å gjennomføre en designprosess.

Jeg skal sammenligne to stuebord, analysere disse og finne både positive og negative sider. Når jeg har gjort ferdig analysene skal jeg sette designkrav for det stuebordet jeg skal lage. Jeg har planer om å ta de positive sidene ved de to produktene jeg skal inspireres av, samt at jeg må prøve å elliminere de negative sidene.

Når designkravene er satt så kan jeg begynne å skisse løsninger på mine problemer, og å sette sammen elementene slik at de harmonerer. I tillegg skal jeg se på mulighetene for å legge til nye funksjoner i tillegg til den åpenlyse, å være en flate en setter fra seg ting på.
"Model making" er en stor del av oppgaven. Jeg skal prøve å utforske måter å lage modeller på for å prøve å finne ut hvilket materiale som er mest fordelaktig, samt hvilket materiale som er billigst i forhold til å lage mange modeller. En annen ting som kan være nyttig er å finne ut hvordan jeg skal få materialet jeg bruker i modellene til å illustrere materialene i det virkelige produktet.

Det er viktig å se på modellene hva som kan være et problem under montering og ved bruk, og dermed prøve å finne løsninger på dette.

Det er så langt jeg har reflektert foreløpig. Jeg er ennå i planleggingen av prosjektet, samt at jeg leser i boken "Industridesign" av Per Farstad. Det er der jeg henter oppskriften for hvordan en kan analysere produkter, og jeg skal følge hans plan over hvordan en driver en designprosess.

fredag 3. april 2009

Framdriftsplan - første publisering

UKE 14
  • Inspirasjonsuke! Lete opp og lage ett "moodboard" med inspirasjon og spennende elementer
  • Bestemme meg for produkt
  • Opprette blogg
  • Pensumlitteratur
UKE 15
  • Lese ferdig pensumlitteraturen.
  • Fortsette med inspirasjonsprosessen og begynne å finne fram eksempler på god design.
  • Finne designere som har jobbet med stuebord, og se om de kan fortelle noe om forskjellen på et bra og et dårlig bord.
  • Begynne å tenke designkrav.
UKE 16
  • VEILEDNING onsdag, torsdag eller fredag
  • Begynne med analyse av produkter
  • Sette noen designkrav
  • Tenke ideer og funksjoner, hva kan et stuebord gjøre? KVANTITET!
  • Begynne med ideskissing i og uten sammenheng med designkravene.
UKE 17
  • PRAHA
  • Inspirasjon! Ta masse bilder, oppsøk spennende plasser. mønster, materialer, spesielle ting.
  • DETALJER, DETALJER
UKE 18
  • Fullføre analysene
  • Sette opp endelige designkrav og prioritere disse.
  • Mere brainstorming rundt ideene. Hvilke elementer vil du ha med i bordet? Hvilke elementer KAN bordet inneholde? Er det umulige elementer som hadde vert kule å hatt med?
  • Tegninger og modeller. Hvilke elementer fra de stuebordene du valgte var spennende? hvordan videreutvikle disse?
  • Begynne så smått å lage modeller, hvilket materiale er hensisktsmessig å bruke på modellene? Hvilket materiale kan bordet være i?
UKE 19
  • Modellaging - for å visualisere
  • Skissing og idetegning. øve på forskjellige måter å visualisere på.
  • VEILEDNING tidlig i uken, mandag eller tirsdag.
  • Arbeidstegning
UKE 20
  • Gjøre arbeidstegningen ferdig
  • Begynne med funksjonsmodell
  • VEILEDNING før jeg begynner med modellen!
UKE 21
  • Funksjonsmodellen ferdig
  • Lage en analyse av modellen, hva er hensiktsmessig og hva er ikke det?
UKE 22
  • Skrive ferdig rapporter, refleksjonsskriv, osv.
  • Rydde opp i tegninger og lignende, legge disse i en rekkefølge som forklarer framgangen
  • VEILEDNING tirsdag eller onsdag på hvordan ting skal skrives spørre spørsmål, hva er viktig å få med?
  • LEVERING på fredag 29. mai...

torsdag 2. april 2009

Starten

Dette er en del av mitt selvstendige prosjekt. Denne bloggen skal fungere som en slags loggbok og som en plass for å reflektere på. Nesten som en notatbok med framdriften i min designprosess. Prosjektet begynte idag og skal leveres 29. mai.